MR Jaarverslag- 2020 - 2021
Jaarverslag MR 2020-2021
Samenstelling: Bas Gradisen leerkracht
Zoricka Ronde leerkracht
Karin van der Sloot leerkracht
Anouk van den Hof leerkracht
Tom Bergevoet ouder
Eveline Buttinger ouder
Ivo de Boer ouder
David Baum ouder
_______________________________________________________________________
Vergadering 1
De MR heet de nieuwe directeur Jeroen Hiemstra welkom bij de MR vergadering. Er wordt een korte update gegeven van het aantal huidige leerlingen, het aantal nieuwe aanmeldingen en onlangs overgestapte leerlingen. De vergadering neemt vervolgens de concept jaarplanning door. Dan wordt kort gesproken over de oudervereniging. Ook wordt gesproken over een nieuwe website: er bestaat al geruime tijd een sterke behoefte aan een nieuwe, de huidige voldoet niet. De site is niet gebruiksvriendelijk en kan veel beter. De suggestie wordt gedaan om te kijken of er ouders zijn die de expertise hebben om te helpen met een nieuwe website. Een ander belangrijk thema deze vergadering is hoe de Corona-maatregelen worden nageleefd en hoe het gaat met de leerkrachten. Het halen en brengen gaat goed. Wel is er (nog steeds) de zorg omtrent de veiligheid bij het oversteken. Parkerende auto’s zijn een punt van aandacht. Er wordt geopperd om te gaan werken met klaar-overs. Besloten wordt dat er een proef zal worden gedaan.
Vergadering 2
Dimi Albers leidt een digital agency en heeft zich bereid verklaard om mee te denken op het gebied van onderwijs op afstand en techniek, zoals het bouwen van een nieuwe website. De vergadering is hier heel blij mee, het is een mooi voorbeeld van hoe ouders hun kennis en kunde willen inzetten voor het verbeteren van de school. Er wordt deze vergadering ook gesproken over communicatie richting ouders en hoe dit verbeterd zou kunnen worden. Vervolgens wordt gesproken over de verbinding met de GMR, Manon van der Garde (lid van de GMR) is te gast en vertelt wat de GMR zoal doet. Er wordt gesproken over het verzuim en de bezetting van de groepen. De situatie is best zorgelijk, er is te weinig geld vanuit de begroting beschikbaar om invalkrachten in te huren. In toekomstige begrotingen moet dit zeker anders (ruimer) worden meegenomen. Dan wordt kort gesproken over het vergroten van de ouderbetrokkenheid.
Vergadering 3
Er wordt gesproken over het pilot project klaar-over. Het project valt in goede aarde, de ouders die als klaar-over hebben gefungeerd vinden het leuk om te doen en in zijn algemeenheid wordt er heel positief op gereageerd. Men is het erover eens: dit project is een kwestie van even doorzetten. In de algemene uitstraling van de school (verkeersveiligheid, ouderparticipatie, betrekken van leerlingen in projecten) speelt het ook een positieve rol. Dan gaat het over de nieuwe look entree school: Tom geeft een presentatie. Deze is modulair opgebouwd en varieert van kleine gemakkelijk door te voeren verbeteringen tot verdergaande aanpassingen aan de voorgevel. Het sluitstuk is een poort van houten latten waar de kinderen bv. via een inscriptie een
bijdrage aan kunnen leveren. Er wordt binnen de vergadering erg positief op gereageerd. Er zal een projectgroepje worden opgericht. Er wordt nog gewezen op het feit dat de verfraaiing van de voorgevel een positief effect kan hebben op de presentatie van de school richting toekomstige ouders en daarmee het aantal nieuwe aanmeldingen mogelijk kan vergroten. Een versnelling zou erg fijn zijn. Tegelijkertijd is het zo dat nieuwe initiatieven gedragen moeten worden. Vervolgens geeft Jeroen een update over de stand van zaken omtrent concept formatie en begroting. Het staat er (zowel ABSA breed als specifiek voor Het Podium) financieel niet goed voor. De opdracht vanuit het ABSA bestuur aan de scholen is om binnen de begroting en binnen de formatie te blijven. Er zullen enkele concrete maatregelen genomen moeten worden omdat de budgetoverschrijdingen niet door kunnen gaan. Het is alles behalve leuk, maar het geeft veel vertrouwen dat Jeroen ruime ervaring heeft in crisis- en interim management van scholen. Jeroen merkt in dit kader nog op dat het positief is dat de kwaliteit van de school door de inspectie als ‘uitzonderlijk goed’ wordt gezien. De leerlingenpopulatie is wat breder geworden en de prestaties zijn in dat perspectief boven alle landelijke gemiddelden.
Vergadering 4
Jeroen praat ons bij over personele zaken, e.e.a. in het licht van de strenge opdracht van ABSA om binnen de begroting te blijven. Er moeten ten aanzien van de werkverdeling en formatie daarom lastige keuzes gemaakt worden. Het gaat kort over de status van de nieuwe website en de nieuwe vloer in de kelder. Dan wordt gesproken over de visie en toekomstig onderwijsconcept van Het Podium. Dit is een belangrijk onderwerp, maar de vergadering is het erover eens dat het zich er niet voor leent om tijdens de lockdown goed op door te pakken. De schoolleiding en het team zullen zodra de coronamaatregelen dit toelaten hier stappen in zetten. Jeroen geeft aan dat het beter is om de initiatieven m.b.t. het opfrissen van de entree voorlopig even on hold te zetten. Hij is van mening dat vormgeving volgt uit visie. De vergadering kan zich hier grotendeels in vinden, al wordt wel gevraagd om hier vaart mee te maken, aangezien een vernieuwde entree mogelijk een positief effect kan hebben op nieuwe aanmeldingen van leerlingen. Tenslotte wordt gesproken over het thuisonderwijs.
Vergadering 5
De begroting wordt besproken en diverse MR leden stellen vragen. Na beantwoording van deze vragen kan de MR een positief advies afgeven voor de begroting, met de kanttekening dat deze dit te laat is aangeleverd. Zij vraagt Jeroen om haar zorgen hierover bij de ABSA controller kenbaar te maken zodat in de toekomst op de juiste wijze gebruik kan worden gemaakt van het adviesrecht van de MR. In dit kader vraagt Tom de routekaart zoals die vorig jaar met MT-leden Maaike en Ynke is overeengekomen te hanteren (zie o.m. verslag vergadering 2 en 3 schooljaar 2019-2020 hierover). Dan word besproken dat een evaluatie van het thuisonderwijs zinvol is: Ynke en Maaike zullen een enquête rondsturen naar de ouders omtrent het thuisonderwijs. Vervolgens wordt gesproken over de verwachte in/uit stroom MR leden en een oproep voor nieuwe kandidaten. Uitgangspositie blijft om een MR van 8 leden (4 leerkrachten, 4 ouders) te vormen. Indien dat niet lukt kan worden overgestapt naar 3-3. Ook wordt over communicatie gesproken. Er wordt gevraagd of er richting ouders bij besluiten iets meer context en onderbouwing kan worden gegeven, zodat ouders beter worden meegenomen in de overwegingen die tot de besluiten hebben geleid en (hopelijk) er meer begrip voor krijgen. Ook wordt geopperd om wat meer nieuws te delen, bijvoorbeeld een korte intro wordt gegeven als er nieuwe gezichten op school zijn, of dat deze persoon zich kort aan de school voorstelt in de nieuwsbrief.
Vergadering 6
Jeroen geeft aan dat dit de beoogde routekaart mbt de begroting lastig is omdat je de gegevens niet tijdig hebt. Hij suggereert om te kijken naar een begroting per schooljaar zodat de MR meer tijd heeft om er iets van te vinden. Dan gaat het over combinatieklassen. Tijdens de vorige MR vergadering van 2 maart is gesproken over de formatie. Eerst zou e.e.a. met het team doorgenomen moeten worden (mede in het kader van het instemmingsrecht van de PMR op de formatie). Toen is benoemd dat combinatieklassen niet uitgesloten konden worden, maar dat naar verschillende opties werd gekeken. Op 9 april jl. verscheen een memo van Jeroen aan alle ouders, waarin de mogelijkheid van combinatiegroepen werd aangestipt. Jeroen geeft in deze vergadering een toelichting en legt uit dat het doel van het memo was om de ouders alvast zoveel mogelijk mee te nemen in wat ons te wachten staat. Er wordt door de MR gesuggereerd om een ouderinformatieavond te beleggen om uiteen te zetten welke afwegingen er gemaakt zijn, waarom de school toe moet naar combinatieklassen en hoe de klassenindeling en het proces in zijn werk gaat om de ouders wat meer context te geven. Er wordt door Jeroen opgemerkt dat de combinatieklassen ook een kans bieden op een gedifferentieerder aanbod van het onderwijs, waarop de vergadering aangeeft dat dit ook gecommuniceerd zou moeten worden. Vervolgens gaat het over de enquête thuisonderwijs: de uitkomsten en feedback zijn erg positief. Dan gaat het over Podium 2.0 onderwijsconcept/didactiek: Jeroen schetst waar we nu staan en wat er zoal binnen het team besproken is. Men zit behoorlijk goed op één lijn. Doel is om nóg passender onderwijs te gaan bieden, meer uitdaging aan de leerlingen aan te bieden, gedifferentieerder.
Vergadering 7
Jeroen heeft een voorstel rondgestuurd rondom de (timing van de) begroting. Kerngedachte van de voorgestelde aanpak is dat de begroting niet langer in het najaar, maar in april aan de MR wordt voorgelegd voor advies. De vergadering gaat akkoord met deze aanpak voor de duur van 1 jaar als proef. Vervolgens zal er worden geëvalueerd en wordt bekeken of deze werkwijze kan worden voortgezet in de toekomst. Vervolgens gaat het over de combinatieklassen. De online vergadering had een goede opkomst (ca. 100 ouders). Jeroen vond het leuk om te doen en vond het een goede uitwisseling van informatie. De bijeenkomst gaf ruimte voor positieve en negatieve feedback en de vorm met de vragen werkte goed. Ivo oppert dat het goed zou zijn als er nog communicatie zou volgen n.a.v. de ouderavond: een kort verslag met een doorkijkje van hoe punten of feedback uit de vergadering wordt opgepakt en hoe het verder gaat. De vergadering geeft verder aan dat dit soort ouderavonden vaker georganiseerd zouden kunnen worden, dat het de ouderbetrokkenheid en het wederzijdse begrip vergroot. Ook post-corona zou je in sommige gevallen best een online meeting kunnen doen, voordeel is dat het minder tijd kost en dat beide ouders desgewenst de vergadering kunnen bijwonen. Er wordt geïnformeerd naar de stand van zaken m.b.t. de indeling van de combinatieklassen. Jeroen geeft aan dat er hard aan wordt gewerkt, dat het op vrijdag 11 juni bekend gemaakt gaat worden. Er wordt stil gestaan bij het belang van een goede communicatie omtrent het nieuwe beleid van de combinatieklassen. Vragen en zorgen die bij ouders leven, moeten de ruimte krijgen en het is belangrijk dat de directie steeds met ouders in gesprek blijft gaan op een constructieve en prettige manier.
Dan wordt gesproken over het NP Onderwijs, het schoolprogramma. Jeroen zal een stuk schrijven (een addendum bij het jaarplan) en dit ter instemming voorleggen aan de MR. Tenslotte gaat het over de MR. Er wordt besproken dat de gehele MR vernieuwd wordt: de huidige MR leden zitten al een volle termijn, enkelen zelfs langer. Sommige leerkrachten verlaten de school. Al met al
betekent dit een hele nieuwe MR. Dat past goed bij de fase waarin de school zich bevindt. Er wordt besloten om te gaan voor een samenstelling van 3 leerkrachten en 3 ouders. Uiteraard zal aandacht worden geschonken aan kennisoverdracht en begeleiding.
Tot slot
De vertrekkende MR wenst de nieuwe MR veel succes. Met name richting de nieuwe OMR benadrukt zij dat het van groot belang is om constructief en respectvol om te gaan met de schoolleiding. Tegelijkertijd hoopt de vertrekkende MR dat de schoolleiding open staat voor feedback van de ouders en zij in toenemende mate bereid is om de dialoog met ouders aan te gaan, zodat het wederzijds vertrouwen groeit. Initiatieven zoals ouderinformatieavonden mogen vaker plaatsvinden. Communicatie richting de ouders is van groot belang en kan worden verbeterd. De vertrekkende MR hoopt dat hierin ook de helpende hand van ouders wordt opgepakt. In zijn algemeenheid zou het mooi zijn als er verder gebouwd wordt aan de ouderparticipatie. Initiatieven zoals de website en het klaar-over project zijn goede voorbeelden, die ook op andere onderwerpen kansen bieden: zoals communicatie, marketing, informatiebijeenkomsten nieuwe ouders, een keer lesgeven door een ouder over werk of hobby. Hopelijk mogen de ouders in het nieuwe schooljaar ook weer de school in, hetgeen natuurlijk helpt bij de ouderparticipatie. Afgelopen jaar is regelmatig gesproken over het vernieuwen van het profiel van Het Podium en het onderwijsconcept, de vertrekkend MR hoopt dat hier binnenkort verder aan door wordt gewerkt zodat de resultaten spoedig zichtbaar worden. Tenslotte zijn de aanwas van nieuwe leerlingen en de marketing van de school hele belangrijke onderwerpen, mede met het oog op de financiën van de school. De MR is verheugd dat, ondanks de recente pijnlijke ingrepen, na jaren van tekorten er inmiddels een sluitende begroting is. Dit is een goede basis richting de toekomst en van hieruit kan weer gebouwd gaan worden. De MR adviseert specifiek over de combinatieklassen goed te blijven communiceren met ouders en de uitvoering hiervan goed te monitoren. De MR is verheugd dat ondanks de financiële uitdagingen en de coronatijd de kwaliteit van het onderwijs hoog gebleven is, zoals ook blijkt uit de rapporten van de inspectie. Hopelijk helpt deze sterke basis om nieuwe leerlingen aan te trekken. Het vernieuwen van de voorgevel en buitenkant van de school kan daarin ook een positieve rol spelen, evenals uiteraard het vernieuwen van het profiel en onderwijsconcept. De MR bedankt de schoolleiding voor de samenwerking en wenst iedereen een hele fijne zomervakantie!