Verslag vrijdag 9 december.

Schrijfmarathon Amenesty

Vandaag waren we bezig met een project over Amnesty. Amnesty is een organisatie die op komt voor mensenrechten. Ook voor mensen die onterecht in de gevangenis zitten. Er is ook een schrijfmarathon bezig. Van 20 november (de dag de van rechten van het kind) tot 10 december (de dag van de rechten van de mens) kunnen mensen brieven en kaarten schrijven naar de onterecht gevangen genomen mensen. Door brieven naar die mensen te schrijven weten ze dat er aan ze gedacht wordt. Ook weet de regering dan dat de wereld weet dat ze in hun gevangenis onterecht mensen gevangen houden. Daardoor worden de gevangenen beter behandeld en soms ook vrijgelaten.

 

Eerst kregen we een boekje met allemaal opdrachten en informatie over kinderrechten en Amnesty. We hadden even tijd om daar in te kijken. Toen kregen we de opdracht om naar een gevangene een kaart te schrijven. Je kon kiezen uit vijf gevangenen.

 

Ik koos 2 studenten uit Azerbeidzjan die door een schrijffoutje in de gevangenis zitten. Ze waren het niet eens met hun president en spoten met graffiti een boodschap op het stambeeld van de vader van de president, en maakten foto’s en zetten ze op Facebook. Dat deden ze de dag voor de jaarlijkse Bloemendag, een feestdag in Azerbeidzjan. De jongens schreven ‘Gelukkige Slavendag’ in plaats van ‘Gelukkige Bloemendag’. Het kwam door een schrijffoutje: ‘qul’ (slaaf) in plaats voor ‘gül’ (bloem). Er werd ook nog eens bij verzonnen dat ze drugsbezit hadden. Ze werden gedwongen om het toe te geven.

In de brief heb ik geschreven dat we aan ze denken en dat ze snel vrij moeten komen. Ook heb ik een tekening gemaakt op de voorkant. Volgende week gaan we hier mee verder.

 

Dit was mijn verslag over Amnesty. Ik hoop dat jullie hier nu meer over weten.

 

Bibi, ABBS de Zuiderzee.