De kleuters van deze groep gaan helemaal op in het thema ‘Reis mee’ van de Kinderboekenweek. Stiekem begonnen we in onze groep al voor de Kinderboekenweek met het thema vervoer. In de eerste twee weken stonden vervoersmiddelen dichtbij huis centraal. Een vraag in de ochtend was bijvoorbeeld ‘Hoe ben jij naar school gekomen vandaag?’. De klas maakte ook een wandeling door de buurt om alles te ontdekken over vervoersmiddelen en verkeersborden. 

 

Met de start van de Kinderboekenweek zijn wij met de groep verder gaan reizen. Midden in de klas staat in de themahoek een vliegtuig. De kinderen spelen dat zij met het vliegtuig op reis gaan naar bestemmingen dichtbij of veraf. Maar als je op reis gaat met het vliegtuig, heb je ook een paspoort nodig. Veel kinderen herkennen het paspoort al wel en in de schrijfhoek mogen ze een eigen paspoort maken. 

 

De kinderen denken ook na over hoe het komt dat een vliegtuig kan vliegen. Om ze op ideeën te brengen, lezen we het prentenboek ‘Karel klus bouwt een vliegtuig’ in de kring. In  kleine groepjes maken we daarna een eigen vliegtuig van papier. Hoe komt het dat dit papieren vliegtuig kan vliegen? En welk vliegtuigje komt het verst? In de hal houden we onze vliegwedstrijd en leren we dat we door stappen te tellen kunnen meten welk vliegtuig het verst gekomen is. 

 

Het thema ‘Reis mee’ en het vliegtuig in de klas bieden veel aanknopingspunten om spelenderwijs verschillende leerdoelen aan bod te laten komen. En ondertussen hebben de kinderen vooral veel plezier!